Dnes je již známo, že běžně používaný bílý cukr způsobuje mnoho závažných zdravotních obtíží a komplikací, jako je například:
§ obezita
§ kardiovaskulární choroby
§ ztráta energie
§ problémy se spánkem
Jednou z alternativ slazení se může stát panela, neboli rapadura. Panela je vylisovaná šťáva z cukrové třtiny. Z toho důvodu je jedná o stoprocentně přírodní sladidlo. Vzhledově připomíná panela třtinový cukr, neboť je stejné hnědé barvy. Má také stejnou neopakovatelnou chuť a vůni melasy. Na rozdíl od třtinového cukru si však panela zachovává všechny v ní obsažené živiny. Je to proto, že při její výrobě panela neprochází žádnými chemickými úpravami.
Výroba panely
Panela se získává na ekologických polích v horských oblastech Ekvádoru. V této oblasti je příroda stále nedotknutelná a člověkem neznečištěná, tudíž poskytuje nejkvalitnější a mezinárodně uznávané sladidlo. Panela je vhodným zdrojem energie, posiluje a zklidňuje organismus, stejně tak podporuje vykašlávání při nachlazeních.
§ Proces výroby panely začíná nejprve tím, že se stébla cukrové třtiny rozdrtí.
§ Následně se z těchto rozdrcených stébel cukrové třtiny vymačkává šťáva.
§ Odpařováním vody takto získaná šťáva houstne a potom, postupně tuhne v malá zrnka cukru.
§ Tyto částečky a krystalky jsou konečným produktem panelou.
§ Proces výroby panely je šetrný a bez použití chemických látek.
Složení panely
§ Mezi hlavní složky panely patří sacharóza
§ Dále jsou to v menší míře jednoduché cukry, jako je glukóza a fruktóza.
§ Panela obsahuje rovněž velké množství vitamínu A.
§ vitamíny skupiny B
§ vitamín C, D a E
§ minerální látky
§ vápník
§ železo
§ fosfor
§ hořčík
§ draslík
§ zinek
§ měď
§ mangan
Použití v kuchyni
Panela je všestranným sladidlem, které plně nahrazuje klasický bílý cukr. Je možné ji použít:
§ při pečení moučníků a dortů
§ k oslazení marmelád a kaší
§ k oslazení různých nápojů